From building reuse
To sustainable integration
EREN Athens Offices

The “EREN Athens Offices” building is owned by EREN GROUPE S.A. and accommodates the headquarters of EREN HELLAS S.A. The company is a rapidly growing, independently owned energy organization with interests and participations in existing companies and in developing and monitoring the operation of new departments and participations.
 
The former apartments building was constructed in 1967 on a zero lot-line plot with two street views and had five floors with nine apartments. The main project idea was the conversion of the existing building structure from a residential building to a prestigious office building spacious enough to accommodate the needs of a rapidly developing company within a significant context: the project plot is in close proximity to the Athens Acropolis, one of the most significant archaeological sites of the world.
 
The main entrance to the building is on the ground floor of the main facade with a strong unification of exterior and interior spaces up to the eastern facade. The different levels of the entrance, with the contribution of the selected architectural elements, are configured for a mild transition from outdoors to indoors. The spaces created on the ground floor are the main reception and information desk with the waiting area and a free exhibition area of the company’s activity. In the middle of the building, as in its previous state, the elevator and the stairwell provide the vertical movements inside the building. Towards the eastern facade, an open-space office area is developed with a transition office, a sanitary area, a kitchenette and a cloakroom. The atrium, facing the vertical nod, is open, thus connected to the entrance, reception area and the other spaces.
 
The 1st and 2nd floors are almost identical and accommodate private offices, secretary rooms and waiting areas along the western façade. Accordingly, open-plan offices and additional secretary rooms are located along the eastern façade in a vertical continuity with the ground floor. The roof of the building will be a meeting point for everyone to enjoy the most prominent view of the city; the Athens Acropolis and the Parthenon as well as the view to the Filoppapos hill.

 

The project owner decided to accommodate the company’s headquarters within the existing urban core of the city center. A building located in the city center is easily accessible with a variety of mass transit media providing fast and comfortable access to the building discouraging car use. In addition to the accessibility, the dense urban core provides proximity to various facilities at walking distance which are critical for the company operation.
 
The major renovation of the existing building was a unique challenge. All of the load-bearing structure and most of the internal walls were kept in place and incorporated into the new modern office design. The renovation and reuse of the building structure contributed to the minimization of the ecological footprint of the building construction by eliminating the demand for materials with high embodied energy and corresponding carbon emissions.
 
The creation of high quality indoor spaces was of top priority. Thanks to the project plot having two major facades, daylight penetration is beneficial for the interior spaces. The façade design introduces sufficient daylight levels in all offices throughout the year, which combined with the dimming control eliminates the use of artificial lighting. In addition, the atrium skylight allows provides supplementary daylight inside the building.
 
Furthermore, a main design decision was to use a large portion of locally resourced materials, which had a positive effect on the environment resulting from short routes of transport. In parallel, low-emitting adhesives, sealants, paint, coatings and floorings were installed inside the building in an effort to drastically reduce the quantity of odorous and harmful indoor air contaminants.
 
Other key design elements of the project are the maximization of green areas with native plants, the installation of low-flow fixtures and the innovative approach to create a building for active occupants encouraging physical activity through the easily accessible staircase.

BUILDING TYPE

 

Office

OWNER

 

Eren Groupe

LOCATION

 

Athens, Greece

AREA

 

700 m2

COMPLETION

 

2014

Services

 

LEED Consultancy

Sustainability Dissemination

Daylight Simulation

Team

ARCHITECT | Vassilis Grigoriadis
MEP | Anastasios Basakos
CONTRACTOR | Aktor

 

Sustainability Label

LEED Silver

(LEED v3 for New Construction & Major Renovation)

Overview
USGBC LEED
Green Industry Platform
Sustainable Building Council Greece
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • LinkedIn Clean

​© 2017 DCarbon | All rights reserved.